włoska restauracja w centrum Krakowa

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, który perfekcyjnie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie najbardziej należyte? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w następstwie tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.