Cydr online

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.

Wino portugalskie

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.